reklama

Sacherova torta

tak cez tieto sviatky som sa rozhodla, ze spravím fakt dost dobry kolac. no a ze sa mi to podarilo? tomu verte, a navyše to bola pre moje okolie vítaná zmena, vzhľadom na to, že som zástancom racionálnej stravy..

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu

 Takže tuto je recept, nehorázne jednoduchý, až si môžete vravieť, že to ani nie je nič úžasné, ale opak je pravdou. Veď v jednoduchosti je krása, no nie? 140 gramov masla 140 gramov čokolády a ak sa plesknete po vrecku, urobíte len dobre v prípade, že kúpite čo najkvalitnejšiu. Ja som použila 70% a fakt sa to vyplatilo. Koniec koncov to pôjde do vášho brucha, no nie? 140 gramov cukru, hnedý je zdravší :) 6 vajec 120 gramov hladkej múky lekvár ( najlepší višňový alebo akýkoľvek iný, no aspoň trochu kyslý ) niečo na to, aby sa ceto v kruhovej forme nepripieklo Na polevu (je skutočne chutná, tak si jej spravte viec a štedro to potom celé polejte) 100 gramov cukru 10 gramov kakaa 50 gramov masla Spracovanie nemá v sebe nič komplikované, no vedomie, že pre niečo musí byť tá torta taká opradená legendami človeka celkom stresuje... Preto odporúčam na jej prípravu iba jedného kuchára, alebo dokonale zohratú dvojicu.. :) Takto sa to celé robí: Mäkké maslo a nahriatu čokoládu zmiešame na čo najjemnejšiu penu, ale celkom si pohnite, lebo mne sa stalo, že čokoláda začala tuhnúť. I keď bolo príjemné občas kusnúť do kusu celej čokolády v hotovej torte:) Oddeľte žĺtky od bielkov a po jednom pridajte do masla. Po každom poctivo zamiešajte. Čím viac sa posnažíte, tým bude výsledok lepší. V tejto fáze je vhodné dať maškrtnému okoliu uchutnať. Pretože cesto nemá najlepšiu chuť, na dlhšiu dobu ich tak odlákate...:) Späť k receptu. Teda za predpokladu, že ste sa neflákali a poriadne miešali, v miske by mala byť pena. V tom prípade tam primiešate najprv cukor, bielkový sneh a preosiatu múku cez sitko, tak je to nadýchanejšie. Túto hmotu čo najrýchlejšie dáme do tortovej formy, aby vám z nej to maškrtné okolie, ktoré už zabudlo na predošlú chuť cesta, veľa neodjedlo..A takých 50 minút pečieme na 180 stupňoch, v závislosti od trúby. Ale určite koláč kontrolujte. Taká tá tenká vec, ihla, ktorou sa do cesta pichne, je užitočná. Upečený korpus necháme vychladnúť. Ja som ho pielka v piatok a keď sme večer šli na chalupu, zabudli sme naň. Našťastie brat uja Sachera uložil do chládku, v chladničke. Keď sme v nedeľu prišli, tortu som dokončila. Totiž čím dlhší odpočinok, tým je to pre koláč prospešnejšie :)Vychladnutý ho rozkrojíme po obvode na polovicu a natrieme tenkou vrstvou lekváru, čo najkyslejšieho. Preklopíme druhou polkou korpusu. Dáme odpočinúť. Zatiaľ skaramelizujeme cukor a keď trochu vychladne, zmiešame ho so speneným kakaovým maslom, ale rýchlo, lebo karamel bude tuhnúť a možno trochu prskať. Tak pozor. A to by sme boli na konci. Malý kruhový pokus o to, čo vo Viedni stojí okolo 50 eur, pre istotu ešte aspoň hodinu nechajte zatuhnúť v chladničke. Pre ľudí, ktorí si môžu dovoliť šľahačku, ňou každý kúsok vyzdobíme. Krájame na tenko, lebo je to veľmi sýty zákusok.  Dobrú chuť  Ale tá vám určite chýbať nebude :)

Silvia Kotuľová

Silvia Kotuľová

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Keby nerozprávam, tak asi vybuchnem. Skúšať to radšej nebudem.... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu